Liaisons d'Argent
 
webkwestie voor 14+
Inleiding
Opdracht
Verwerking
Infobronnen
Beoordeling
Afsluiting
Leerkracht
Credits

Inleiding

Deze webkwestie gaat over tafeldekken en tafeletiquette. Onze tafelmanieren verschillen grondig van die van onze 'voorouders'. Hoewel, hamburgers eten uit het vuistje doen ons letterlijk teruggrijpen naar hun gebruiken. Want vandaag is er met de fast-food weer veel verfijning verloren gegaan. Denk maar aan het eten van een hamburger met je handen.

Desiderius ErasmusTafelmanieren ontstaan ten tijde van de Grieken en de Romeinen. Maar het einde van de antieke beschaving betekende ook het einde van hun tafeletiquette.
Pas in de  Bourgondische tijd (1384-1494) komt er weer een drang naar etiquette aan tafel.
In de eeuwen die er op volgden, evolueerde de eetcultuur verder, zowel de tafeletiquette als de gebruiksvoorwerpen.

Zo schreef ene Erasmus in 1530 een boek: "Goede manierlijcke seden". De 'seden' of manieren van die tijd zijn voor ons meestal vanzelfsprekend. Maar zo’n boek was blijkbaar nodig in de 16de eeuw!
Zo staat er in: 'Het is boers om zijn neus in zijn hoed of kleed te snuiten;... en het is niet veel fatsoenlijker om het in de hand te doen en dan het snot meteen aan de kleren af te vegen'.

Ook vandaag vind je heel wat boeken en sites met tips rond tafelmanieren.  Zo weet je waarschijnlijk wel dat het ongemanierd is je linkerarm op tafel te leggen als je soep eet. Je mag je hand op het tafelblad laten rusten, maar alléén de hand tot de pols, de arm hoort er dus niet bij!
Je weet best ook dat een kommetje citroenwater op tafel dient om de handen te reinigen (na bijvoorbeeld het eten van mosselen). Anders heb je hetzelfde voor als een staatshoofd vroeger: die dronk het sapje immers op als was het een drankje en dat tijdens een chique diner!


Deze webkwestie kwam tot stand

Met steun van de Vlaamse Overheid